Posted by: najmunsuraya | May 26, 2009

Cerita campur-campur

hurm…kali ni ntah np tangan ni rasa gatal tuk coret dlm blog ni wlupon lusa aku ada paper..hehe.Intro ckit,aku bru sahaja selesai 4 paper dan bakal menerobos gelanggang imtihan dgn 4 madah lg.ahaks~ sbnrnya nothing something special pon,cuma kali ni aku akan bercerita ckit smbil tnjuk2an gambar mmdgkan aku ingin menghilangkan bosan+sedkt stress (xjgklah..)

jom lihat pada pic yg 1st…jeng jeng…

mohd aqil

nah…ni lah gambo my nephew yang baru..comel kan like me as his aunty =)

Aqil say..”accalamolaikom cemua..selamat berkenalan,doakan aqil sehat n jadi anak yg soleh”

Then mari kenal yg ni plak….

adam n aiman tlh pon bersekolah…hurm…be a good boy ye guys =)

4332_78214934931_732484931_1561593_3882024_n

emm..this pic buat aku agak tersentuh ;-(

abah2

hurm…dulu abah adlh seorang guru..bukan calang-calang guru,”cikgu besar” lagi.stlh pencen,abah lbih byk duduk dirumah.dan skrg lihatlah hasilnya menjadi seorang pekebun yang berjaya.blkg umah aku lbih krg mcm kebun dah ada kangkung,terung,serai,daun kesum,ulam pegaga dan mcm2 lg.silalah dtg melawat ke kg sg yu,kuala selangor;-)

Bukan takat bekebun..hari2 juga aku dgr suara ayam jantan yg aku gelar ( si ensem sbb dia mempunyai leher yg sgt jinjang dan agak togel hahaha..) tp aku sgt kejam ngn ayam ni.yg agak menarik dia dikelilingi 3 ekor si betina yang berbeza agak melahirkan byk waris..bijak-bijak my abah ni…=) xpercaya jom tgk…

ayam

burng puyuh

itik

selain ayam,ada juga binatang peliharaan lain mcm diatas ada itik n burung puyuh.sampai skrg aku tidak ketahui apa fungsi binatang2 ni wujud dikwsn rumah aku..sbb aku bukan suka sgt binatang2 ni (sebnrnya amat geli!) kih3..tp waktu di mesia tahun lepas,aku jenguk2 juga semua2 ni sekadar amik hati abh je.walaupon bgtu,as anak yg solehah aku sokong jg hasil usaha abah aku ni.sbb aku tau abah aku buat keja2 ni sekadar isi masa lapang but aku xbole tgk abah susah2 lg =( uit sur…xnak sedey2 k…

ok then..jom aku nak khabaqkan berita gembira.jemputlah dtg ke majlis perkahwinan mohd syafie (my 3rd bro) dan saryanih jamanih pada 7/6/09 bertempat di kg kalansanan inanam sabah.

e-card

agak sedih juga sbb aku tidak dpt mehgadirkan diri nak tolong2 ke ape ke, tp memndgkan aku berada jauh ditanah arab hehe..so kna duk diam2 sbb imtihan! klu x…mmg  ada jg yg terbang neh!..apa2 pon abang aku ni bakal bersaudarakan ( keluarga mertua ) org sabah.secara jujurnya..mmg sgt jauh dan.. (Aku…tidak mungkin akan berjauhan duduk jauh dr family lg hatta jodoh sekalipon)but jodoh semua takdir ALLAH.apa2 pon majlis di kuala selangor akan di adakan pada hujung tahun ni bulan 12.mmndgkan perkahwinan abg aku ni hanya abah,mak,adik2 dan pakcik aku pergi ( abg 1st,2nd n aku xpegi atas sbb2 mslh yg xdpt dielakkan) tp aku tau mjlis ini tetp meriah sbb ahli keluarga @ kenalan abah n mak aku di sabah sgt2 lah ramai.aku doakan semoga mereka berdua bahagia dan gembira hingga ke anak cucu..emm nmpak gaya tahun ni juga aku kompom sibuk ngn persiapan mjlis mrk disember nnt..tp tulah.. ntah bila giliran aku..:-P

sibling

ni gambo adik beradik aku,7 orang kesemuanya.5 lelaki 2 je anak dara.hehe.dan yang bakal mendirikan rumah tangga duduk dari kiri berkupiah =) hurm….ada 1 yg tersirat..Aku dah “kehilangan ke tiga-tiga abang ” ..:-(

tidak perlu akhiri entry kali ni dgn bersedih2 hehe…mood ok balik..=)

my fam

Posted by: najmunsuraya | May 12, 2009

..Baby boy..

Dalam keheningan (opss..hening ke?),dalam keghairahan kami menghadapi hari imtihan tidak lama lagi,hari ni aku dikejutkan dan dikhabarkan berita baik dan gembira dari seberang yang memang aku nantikan.Apa dia…bukan mimpi tapi ianya realiti walaupun kadang2 selalu jadi impian dan kenyataan hidup aku but not now…(uit sabarlah sur…huhuhu)..alhamdulillah bertambah lagi seorang anak buah..seorang lelaki ,baby boy again…lahir dengan selamat pada pukul 5.0am (sumber dari mak aku yang katakan kakak ipar dikejarkan ke hospital tg karang seawal pukul 2am lagi,tapi atas masalah yang agak sukar,dia dikejarkan ke hospital sungai besar plk,mybe lbih complete sistem disana.) Then,serta merta tepon abg aku..dengan nada cerianya menunjukkan sgt2 gembira ( begini kot rasanya seorang suami bila dah menjadi ayah..huhu) aku turut teruja juga..yalah suda lama tidak menimang anak buah,yang ada pon suda mencecah 4 dan 3 tahun.hurm..so cute jer rasa bila dapat sorang lagi ahli baru ni.walaupun aku jauh dimata (cewah!!..) tapi turut juga rasa keghairahan dan kegembiraan tu.lantas abg berkata : beso woo anak aku….3.3kg sama cam ko.huh..: Aku pulak dipersalahkan,pdhal makcik die xde kena mengena langsung.Yalah..memang sesuailah tgklah Ayah dan Ibu dia.( konon2 inilah gelaran dorg nnt,agak kemelayuan sedikit hehehehe ).

So…apalah nama baby boy ni?…..Mohd Akhil Hayyy, opsss bukan…His name is Mohd Akhil Syahir.

Selamat datang ke dunia wahai akil..tggu makcik balik sana bawa hadiah =)

Posted by: najmunsuraya | May 4, 2009

don’t do this at home..

 

 

 

 

don't do this at home

Lucu sesangat melihat telatah kedua anak buahku serupa begini.tersenyum sendirian wlupun gusar imtihan tidak lama lg.please don’t do this at home..but at car is ok…=)

Posted by: najmunsuraya | May 3, 2009

Aiza muqarar yaa duktur..

 

 syukran yaa dukur fathi =)

 

…Gambar di atas sangat bermakna.bukan selalu dpt peluang beramah mesra dgn duktur dlm erti kata lain..jd rapat ketika ingin muqarar hehe.duktur fathi antara pensyarah yang paling memahami dan selalu bertolak ansur dgn pelajar wafidat ( pelajar antarabangsa lah gitu ).

…Haiya yaa binti,min awal.. iftah sofhah wahid..iktibikunna haza ass’sual..(dgn bahasa arab fushahnya yg jelas dan terang )bla..bla..bla..yang amat menerujakan dari setebal2 kitab,tidak sampi separuh yang muqarar.sempat juga minta tauqi3 duktur ni.rasa mcm artis pon ada =) di akhir katanya..insyaallah yaa ibnati azizah…kullu kunna najah waimtiaz fil imtihan wa ba3da zalik entunna satarji3 ila biladik bissalamah =) syukran yaaa duktur..

Posted by: najmunsuraya | May 1, 2009

Teda tajuk

:: Baru sahaja jadual imtihan keluar beberapa hari lepas.bermula 17 mei-11 jun.sikit lagi mencecah sebulan imtihan berjalan.kepada rakan2 seperjuangan..bittaufiq wannajah.fokus-fokus-fokus.Usaha.him nada him!

: : bulan depan akan bertambah ahli keluarga yang baru.insyaallah

1- anak buah baru yang bakal lahir pada hujung bln 5.

2- bakal mendapat kakak ipar awal bulan 6.

Posted by: najmunsuraya | April 1, 2009

28 mac 2009

–syukran pada ibu yang melahirkan 😉 hadiah tuk suraya dr mak adalah kasih sayang (8.00am).

–syukran pada abah juga.tgh malam dah wish.

–thanks wish from my dear.semoga bahagia hendaknya 😉

–thanks pada semua kengkawan yang mengingati.yg di mesir tanx sudi juga jenguk ke rumah potong kek bersama yum yum..;-) ahaks..

–thanks atas segala doa kalian;-)

semoga pjg usia,murah rezeki,sm najah fil imtihan,smg cpt dpt jodoh;-) dan sentiasa mendapat keberkatan dari Allah…amin..;-)

– 24 is my new age.huhuhuhuhu……….;-)

Posted by: najmunsuraya | April 1, 2009

ketika cinta bertasbih..

sewaktu berada di malaysia sepanjang cuti tahun lepas..habis 2 biji novel Ketika cinta bertasbih 1 & 2 aku baca.sgt terkesan ketika membaca.sesungguhnya Allah telah tentukan jodoh masing2.kita manusia bersabar dan berdoa atas segala ujian-NYA.

:  skrg rasa tidak sabar menunggu filemnya yang akan keluar nnt.

walau aku senyum bukan bererti

aku selalu bahagia dalam hari

ada yang tak ada di hati ini

di jiwa ini hampa….

ku bertemu sang adam disimpang hidupku

mungkin akan ada cerita cinta

namun ada saja cobaan hidup

seakan aku hilang..

Tuhan berikanlah aku cinta

untuk temani di dlm sepi

tangkap aku dlm terangMU

biarkanlah  aku dengan cinta

Tuhan berikanlah aku cinta…

aku juga berhak bahagia

berikan restu dan halal MU

Tuhan beri aku cinta………………

<object width=”425″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/wess6Xi9pOI&hl=en&fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/wess6Xi9pOI&hl=en&fs=1” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”425″ height=”344″></embed></object>

Posted by: najmunsuraya | March 6, 2009

apa aku lakukan sepanjang cuti?

feb 1 – rehlah maqobir wamahabbah sekitar iskandariah.Anjuran delegasi mahasiswi iskandariah.walaupun aku tidak menyertai namun aku turut membantu serba sedikit persiapan agar rehlah ini berjalan lancar.alhamdulillah rehlah selama sehari berjalan lancar seperti yang dikehendaki.

feb 2 – Ma’rod kutub di kaherah.pada asalnya aku hanya sekadar melawat dan melihat2 kitab memndangkan tahun lepas aku tidak hadir.tp akhirnya aku membeli juga sejilid i’rob al-quran karim.

feb 4-6 = hari puteri anjuran WISA(mahasiswi Sabah).ini adalah antara aktiviti yang mesti di adakan setiap tahun.aktiviti ni enjoy je,permainan outdoor dan indoor.aku jd pemain bola jaring.walaupun group aku kalah tapi yang penting semangat kesukanan dan semangat berpasukan tu wujud.secara tidak langsung juga aku mula mengenali ahli2 BKPSM yang baru ni terutama adik2 yang baru saja datang ke bumi mesir.

feb 6-8 = Winter Spot Bkpsm.Sukan lagi…aku turut turun padang mewakili group 4.sepeti biasa jd atlit bola jaring dan pin pong sebab kekurangan ahli so kena join.yang tidak dpt dilupakan – jd juara bergu ping pong dapat jugalah sebiji lampu tidur berwarna kuning =)

Feb 9-12 = Winter Tour Sinai.mybe ada hikmah asyik bersukan saja beberapa hari.sakitnya memang tak terkata.kaki,tangan dan badan suma dah week.penat~ tapi tetap teruskan mengikuti aktiviti yang aku tunggu2 semenjak datang ke bumi mesir ini iaitu mendaki jabal tursina.apa yang dpat dikatakan alhmadulillah akhirnya sampai juga ke puncak jabal tursina yang bertolak pada pukul 1 pg dan sampai ke puncak sekitar pukul 5 pg.huh~ rasanya tidak cukup untuk nyatakan betapa gembira dan rasa seronok aktiviti winter sinai pada kali ini.-sampai juga aku di puncak jabal tanpa pertolongan unta walaupun seperti ramai yang mencabar aku sebelum mendaki..’suraya..jangan naik unta r..’ =) 3,4 hari juga ambil masa untuk rehatkan badan.semuanya sakit!

feb 20-22 = Bazar Wisa.aku dengan rasmi jadi Pengarah Bazar pada kali ini.Apa yang dapat aku simpulkan,walaupun banyak kekurangan dan kelemahan pada hari pertama,kami cuba untuk perbaiki pada hari kedua dan ketiga.alhmdulillah bazar berjalan dengan lancar.walaupun penat mengurus persiapan,aku berpuas hati.seawal pukul 9 pegi ke pasar bersama tukang masak,beli barang2 memasak,layan karenah pelbagai orang, melayan pengunjung dari luar dan macam2 lagi.stress juga tapi alhamdulillah dapat diatasi.lagi sekali memang terasa penat yang teramat!..

feb 24- kembali ke iskandariah.kuliah dah bermula.tapi…

feb 25-27  = Gamble Matruh.rasa belum serik lagi penat yg ada ketika ini.di tambah lagi dgn aktiviti gamble2 ke matruh.bukan apa,oleh kerana kebanyakan yang join adalah otai2 alex,so aku pun sertai.lebih2 lg semuanya di tanggung dari penginapan,makan dan tambang perjalanan,segalanya percuma selama 3 hari 2 malam.antara tempat yang kami pegi Agibah dan hamam cleopatra.kesimpulan,matruh ni adalah tempat bertebaran laut2 yang cantik.Yang pelik,bole dikatakan sunyi bandar matruh ketika ini sebab kami pergi pada musim sejuk! – dapat kedamaian dan ketenangan.alhamdulillh~

Sykur pada illahi yang menciptakan alam seindah2 kejadian…

 

Posted by: najmunsuraya | January 7, 2009

Gaza tahta anNAR

Begitu banyak blog yang telah aku baca,rata-rata mengutarakan kisah kezaliman israel terhadap penduduk gaza.aku tidak ingin ulas lanjut.rasa yang ada dlm lubuk hati sungguh menyayat hati.boleh dikatakan setiap hari aku menonton masyarakat palestin.buka tv sahaja mesti on aljazeera.semakin hari semakin bertambah jumlah rakyat palestin yang mati syahid.sekarang sahaja pon telah mencapai 660 org yang mati syahid masuk hari ke 12.kebanyakan mangsa adalah dari golongan kanak-kanak dan wanita.hari ni sahaja aku melihat dua kanak2 meninggal dalam senyuman seperti redha dengan pemergian mereka sambil ditunjukkan  bekas dua biji das tembakan tertusuk di dada mereka.belum lagi apabila melihat darah yang bertebaran mengalir deras.Di tambah lagi segala keluhan mereka agar DIHENTIKAN kekejaman israel ini.di mana hendak mereka lari,dimana lagi tempat sembunyi.telah hapus sgala tempat berteduh.mana yang anak kehilangan ibubapa,begitu juga sebaliknya.aku melihat sungguh rasa mengayat hati peristiwa berdarah ini.hanya doa yang mampu kita iringi agar kekejaman dan kezaliman israel ini terhenti.

ALLAHummansur ikhwanana fi falastin..amin..

p/s : salam imtihan juga buat semua warga azhar.bittaufiq wannajah.

Posted by: najmunsuraya | December 26, 2008

rindu padamu

Rindu Padamu

Tiada sehari yang berlalu
Tanpa ku mengingati Mu
Rindu pada Mu
Sentiasa mendambakan
Kasih dan sayang Mu
Semalam aku bermimpi
Dalam hujan ku berlari
Berlari mencari
Memangil-manggil nama Mu
Nama Mu yang sempurna

Kuharap dan kuberdoa
Semoga dapat bersua denganmu

Tiada kata yang dapat ku gambarkan
Perasaan yang ku alami
Cinta ku ini tiada berbelah bagi
Cinta yang suci dan abadi

Apakah aku diterima
Atau kau kan membiarkan saja
Kerana ku berdosa
Jangan biarkan ku terhina
Ku merayu pada mu

p/s : sangat tersentuh..



« Newer Posts - Older Posts »

Categories